mira laine‎ > ‎

cv

 

 

                         CURRICULUM VITAE                                               

                                                                                                MIRA Maria LAINE

                                                                                                Nukenrakentaja ja nukketeatteritaiteilija

                                                                                                s.10.5.1979 Lahti           

                                                                                                mira.m.laine@gmail.com           

                                                                                                www.hotvasa.fi/mira-laine

                       

 

  Nuken- ja naamionrakentaja, esiintyjä, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Intohimona modernin teatterin yhdistäminen nukke- ja naamioteatterin kanssa. Työskennellyt sekä itsenäisesti että useissa eri ryhmissä ja kokoonpanoissa, ja työstänyt useita työryhmälähtöisiä esityksiä. Lisäksi vuosien kokemus lasten- ja nuorisonohjaajan työstä. Kahden lapsen äiti.

 

KOULUTUS:

 

2012       Teatterialan ammattitutkinto, osaamisalana nukketeatteri, suuntautumisvaihtoehtona teatterinukenrakennus

2006-08  Adulta Helsinki, nukketeatterikoulutus, 2,5 vuotta

2000       Limingan Taidekoulu, sarjakuvaopintoja, 6 kk

1998       Ylioppilas, Hyvinkään yhteiskoulun lukio

 

TYÖKOKEMUS (valikoitu, alleviivattu työtehtävä)

2012  Nukenrakentaja ja esiintyjä ”Vapaakerta”-esityksessä. Myös käsikirjoitus ja ohjaus. Yhden esiintyjän ja sellistin lyhyt dokumenttiteatteriesitys, esitykset Helsingissä Teatteri Universumissa ja Korjaamolla, sekä Turun Kirjakahvilassa. Keväällä 2013 esityksiä myös muualla Suomessa

2012  Nukenrakentaja esitykseen ”Piruparka”, ohj. Teuvo Ahokas. Kuvatus-hahmo Hugo Simbergin töiden pohjalta, kiertävä monologiesitys.

2011  Nukenrakentaja ja esiintyjä “Punainen mekko” –näytelmässä, Työryhmä Mustasilmä-Susannat ja Ahkera-Liisa, Espan lava, Helsinki. ohj. Työryhmä. Esitys kolmella naamiolla, nukella ja elävällä musiikilla.  Myös yksi käsikirjoittajista. Esityksiä Helsingissä myös keväällä 2012

2011  Nukenrakentaja “Vallankumouksen ratsu ja vaitelias Tsuhna”-näytelmään. Hevosnukke liikkuvalla suu- ja korvamekanismilla kiertävään yhden miehen esitykseen.

2009 “Maatuska-metafora”-performanssiin, Vaihtolava, Helsinki. “Pelko”-hahmon naamion ja puvun suunnittelu ja toteutus, ohjaus Krista Petäjäjärvi.

2009  Kuunnelma “Näe, Kuule”, tilaustyö Uusi Tuuli –yhdistyksen Meksikon kampanjaan. Käsikirjoitus, kaksi ääniroolia ja äänisuunnittelu, ohjaus Matti Rasilainen, äpäräteatteri, Helsinki.

2009 Ohjaaja, tuottaja, lavastaja ja esiintyjä “Kolmas”-esityksessä, Vaihtolava, Helsinki. Esineteatteriperformanssi kolmella nukettajalla ja kahdella shakinpelaajalla, Korpiryhmä.

2008 Käsikirjoittaja, nukenrakentaja ja esiintyjäNeljäs Maailmasota” –näytelmässä. Dramatisointi Subcommandante Marcosin kirjoitusten pohjalta ja seitsemän roolia näytelmässä, joka perustuu Zapatistien kansannousuun Meksikossa, ohjaus Matti Rasilainen. Esityksen musiikin sävellys ja sanoitus. Äpäräteatteri Helsinki, esityksiä Faces -ja Mustan ja Valkoisen teatterin festivaaleilla.

2008 Nukenrakentaja ja esiintyjä ”Orfeus” –esityksessä, Villa Lill Kallvik, Helsinki. Käsikirjoitus, kaksi pöytänukkea niskamekanismilla sekä naamio, valo- ja äänisuunnittelu sekä videoprojisoinnin toteutus 15-minuuttiseen sooloesitykseen, teatterikoulutuksen opinnäytetyö. Ohjaus Iida Vanttaja.

2006 Yksi käsikirjoittajista ja esiintyjä “Pyykkipäivä”-näytelmässä, Kellariteatteri, Helsinki. Yksi neljästä käsikirjoittajasta Mikko Rimmisen, Katja Ketun ja Hanna Tammiston lisäksi, kahdeksan roolia, ohjaus Krista Petäjäjärvi

2003 Ohjaaja ja tuottaja “Multaa”-näytelmässä, Kellariteatteri, Helsinki. Myös käsikirjoitus ja lavastus näytelmään, joka käsitteli pelkoja, unia ja ekokatastofia.

2002 Ohjaus Majakovskin “Pilvi Housuissa”-monologiin, kiertävä esitys. Prologina myös muutama Walt Whitmanin runo. Useita esityksiä eri baareissa ja gallerioissa.

2000/04 Näyttelijänä useissa eri produktioissa teatterissa, katuteatteri- ja kabaree-esityksissä, sekä lyhytelokuvissa. Muun muassa pääroolit Shakespearen “Myrsky”, Grimsdottirin “Isbjörk, ja Maiju Lassilan  Rakkautta” -näytelmissä. Myös 15 -henkisen nuorisoteatteri Pauliisinaisin ohjaaja, Vanha Villatehdas, Hyvinkää. Ohjaus ja käsikirjoitus ryhmän ensimmäiseen näytelmään ”Kuulemma viimeinen puolustuslinja täältä Ouluun”

 

 MUUT OPINNOT JA KURSSIT

 

2009        Naamionäyttelemiskurssi, Thomas Rascher and Nicole-Yvonne Wolff, Familie Flöz, Saksa(18 h)

                Patinointikurssi teatteriasuille, Jaana Kurttila (11 h)

    Arashi and Mokume –japanilainen värjäystekniikka, Aino Faven (20h)

 

2008        Ei-kerronnallisen teatteri-ilmaisun kurssi, Eric de Sarria, Compagnie Philippe Genty, Ranska(18 h)

       Nukke –ja esineteatterikurssi näyttelijöille, Rene Baker, UK (30 h)

 

2007       Valosuunnittelukurssi, Juha Westman (12 h)

      Teatteriohjaus -workshop, Maria Fomin (11h)

      Nukenrakennuskursseja, Iida Vanttaja (26h)

 

Lisäksi:  Tanssitunteja (buto, tango, flamenco), näyttelemis- ja esiintymiskursseja (mm. äänenkäyttö, miimi, hahmometodi, akrobatia, improvisaatio), kielten opiskelua (ranska, espanja, arabia ja japani), piano- ja kitaratunteja.

 

JÄSENYYDET:

 2011-             Temen Teatterialan Ammattilaiset TAM:n jäsen

2012-             Nukketeatterityöryhmä Hot vasan perustajajäsen

2012-             Taiteilijayhdistys Tapaus ry:n jäsen

2014-             Nukketeatterikeskus Poijun jäsen

2014-             Suomen Uniman jäsen


SUOSITUKSET:

Saatavissa pyydettäessä. 

Comments